Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Paraules clau
Paraula clau: Trets i tronades

La Festa Major de Sant Pere de Reus Actes tradicionals. Plaça de Sant Pere. 2008. Foto: Niepce. Entrada del Sant i esclat de Festa del Seguici Festiu a la Plaça de Sant Pere. Foto cedida per l’Institut Municipal d’Acció Cultural de l’Ajuntament de Reus.

Des de 1625, amb l’arribada de la relíquia, la diada de Sant Pere esdevé essencial del calendari festiu reusenc. La Festa Major de Sant Pere de Reus es celebra en el seu honor, començant el 24 de juny i acabant el 29, diada del sant.

Comença el dia 24 i s'allarga fins el 29 de Juny.

La tronada La Tronada. 2008. Foto: Niepce. Esclat final de la Tronada. Foto cedida per l’Institut Municipal d’Acció Cultural de l’Ajuntament de Reus.

És l’acte popular més emblemàtic de la festa. Se'n fan quatre a la plaça del Mercadal al llarg dels dies de la festa: els dies 24, 28 i el 29 dues.

La Festa Major de Solsona La Festa Major de Solsona

La Festa Major de Solsona s'inicia per un vot del poble al 1653 i el seu desenvolupament i contingut conserven fonamentalment l’estructura documentada el 1675.

El dia central de la festa és el 8 de Setembre i s’allarga des del dia 7 al 9 de setembre

Els trabucaires Mascles. Plaça Major. 2009. Autora: Noemí Vilaseca i Casals.

Es tracta d'un grup de persones la funció de les quals és galejar els moments més importants del transcurs de la festa. Se'n coneix referència l’any 1648. Es tracta del grup de trabucaires més antic de Catalunya.

La tronada Tronada. Plaça Major. 2008. Autor: Víctor Pallarès i Baraldès.

La tronada de Solsona té lloc a la Plaça Major al finalitzar els ballets de les comparses i és una de les poques que s'han mantingut a Catalunya fetes amb el sistema antic, és a dir, amb regueró de pólvora i trons.

La Festa del Pi de Centelles Festa del Pi de 2008. Autor Josep Font

La primera notícia escrita de la Festa del Pi es troba al Llibre d'Administració de la parròquia de Santa Coloma de Centelles l’any 1751, on també es descriu el 1786 una festa pràcticament igual a la d'avui, i que té els seus precedents històrics en ritus precristians vinculats al solstici d'hivern.

Els preparatius de la Festa comencen el dia de Sant Esteve, 26 de desembre. El dia central de la festa és el 30 de desembre, festivitat de Santa Coloma.

Els Galejadors Els Galejadors

Galejador és el que galeja, és a dir, fa salves amb una arma d'avantcarga, normalment una escopeta, carrabina, fusell o trabuc, antiga o reproduïda, en to festiu: tradicionalment, "fer gala".

Trabucaires Trabucaires

La utilització d’armes de foc dins la festa per motius de solemnitat o d’alegria es tant antiga com les armes de foc mateixes. Al segle XVI, estava generalitzat l’ús d’armes de foc, essent molt habitual fer descàrregues o salves perfectament ritualitzades dins les celebracions solemnes per honorar personatges importants o a les imatges religioses a les processons.

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya